Ugnsbakad vitlök
Ugnsbakad vitlök är oerhört gott. Det är ett mycket enkelt tillbehör eller en liten förrätt. Det bästa är att använda stora färska lökar. Ugnsbakad vitlök är en av mina favorit förrätter. Att använda de små torra som man hittar på Konsum året runt är inte att rekommendera, köp på torget när de börjar sälja årets skörd.
________________________________________
Recept:
Färsk vitlök (½ eller 1 per person, kanske flera om huvudrätten är snålt tilltagen)
Olivolja
Flingsalt
Lite färska örtkryddor efter smak
Ta en hel eller en halv färsk vitlök per person. Skär av toppen på löken så att klyftorna blottas, ställ sedan lökarna på ett oljat ugnssäkert fat. Häll olivolja över, strö lite flingsalt och kanske färska örter över och baka ugn i 175 grader i ca 30 minuter tills vitlöken är helt mjuk Men låt den inte stå för länge och bli för brun - då blir den lätt besk. Servera direkt med gafflar att plocka upp de mjuka klyftorna med, gärna med ett gott bröd att doppa i den goda oljan.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Dette passer veldig bra til søndagmiddag som jeg har planlagt!
Lic. kostrådgiver i LCHF
Vitlöksklyftorna blir alldeles mjuka, du kan pröva med en nål när de är i ugnen, för att se om de är färdiga. (Ibland tar det inte så lång tid som 30 minuter).
Smaklig spis
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Hvordan blir smaken? Sterk mild?
Det är en krämig och mild smak på ugnsbakad vitlök.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland