Annons:
Etikettsiste-innen-lchf
Läst 1377 ggr
maax
2010-11-10 13:16

Hva er glykemisk indeks?

Et kosthold med karbohydrater som har lav glykemisk indeks kan redusere risikoen for overvekt, diabetes type 2 og tykktarmskreft.

Begrep glykemisk indeks betyr hvor mye blodsukkeret stiger i løpet at to timer etter inntak av en matvare med 50g karbohydrater. Hvit brød; verdi 100  brukes som referanse i målinger hvor man har spist 50 g glukose. Denne metoden på å måle blodsukker ble utviklet til hjelp for personer med diabetes, som et ledd i å unngå langtidskomplikasjoner. Et regulert blodsukkerkontroll er viktig for dem som har diabetes type 1. og 2.

Et kosthold med karbohydrater som har lav glykemisk indeks kan redusere risikoen for overvekt, diabetes type 2 og tykktarmskreft.

Matvareindustrien som arbeider med slanking har vist interesse for å bruke glykemisk indeks.

Faktorer som kan påvirke glykemisk indeks
  • Matens innhold av fett og protein
  • Matens innhold av fiber
  • Syreinnhold i maten
  • Type karbohydrater, bl.a. forhold mellom stivelsestypene amylose og amylopektin
  • Størrelse på stivelsespartikler i maten, tykkelsen på produktet, som f.eks. for pasta
  • Modningsgrad på mat med mye stivelse
  • Virkning av koking og steking
  • Antall måltider per dag og fysisk aktivitet

Kilde: Tidskrift for Den norske legeforeningen

Glykemisk tabell

http://www.matoppskrift.no/sider/Glykemiskindex.asp

Lic. kostrådgiver i LCHF

Annons:
Zepp
2010-11-12 18:06
#1

Grattis först o främst till nya siten.

Sen så.. är GI betydligt överdrivet som begrepp, det är bara en delmängd av det viktiga GL.. dvs spelar mindre roll hur högt GI det är på en matvara om mängden är liten.

Det är den totala glykemiska belastningen som spelar störst roll.. dvs matvaror med lågt GI i allt för stor mängd gör större skada än mindre av av matvaror med högt GI.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: